Gebouwautomatisering

BENG of NOM onder controle

Met energiebesparend totaalconcept

Theben en PureDomotica hebben de handen inéén geslagen en een concept ontwikkeld waarbij energiemonitoring en SmartHome control is geïntegreerd. IRIS van PureDomotica en LUXORliving van Theben bieden de consument of eindgebruiker de oplossing in één gebruikersapp.

Op de foto v.l.n.r.: Jos Jansen (Theben Nederland), Frank van Berkel (PureDomotica),
Marco Weg (PureDomotica) en Edwin Hannink (Theben Nederland).

 

BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) wordt vanaf 1 juli 2020 de energienorm voor nieuwe woningen. De energiebehoefte van de woning moet dan laag zijn en de energie moet duurzaam worden opgewekt. Daarmee komt de energieprestatie van de hele woning onder de loep te liggen. Het gaat hierbij niet alleen om de bouwkundige aspecten, maar ook om de comfortinstallaties.

Bewijslast

De bouwer moet zowel voor- als achteraf kunnen aantonen dat de woning voldoet aan de minimale BENG-eisen. Bewoners hebben namelijk het recht om na een jaar de energieprestatie op te vragen. Bijvoorbeeld omdat het energieverbruik hoger is dan aanvankelijk werd aangegeven.

De nieuwe trend

Uit de SmartHome monitor 2019 van onderzoeksbureau GfK – in samenwerking met de SmartHome Society – is gebleken dat inmiddels 62% van de Nederlanders bekend zijn met SmartHome en dat ruim twee derde van deze groep al een slim product in huis heeft. Gemiddeld bezitten consumenten die bekend zijn met SmartHome vier smart apparaten. Ook zijn er steeds meer aannemers en projectontwikkelaars die standaard een instapmodel SmartHome meenemen in hun ontwerp. De klant hoeft hiervoor dus niet te kiezen, maar het is als basis dus in de woning aanwezig.

Totaalconcept als dé oplossing

Door de toepassing van zowel IRIS (Intelligent, Rapportage, Integratie, Service) in combinatie met LUXORliving wordt beheer en monitoring dus werkelijkheid binnen één installatie. Beide spreken namelijk dezelfde taal.

Door dit concept ontvangt de eindgebruiker de mogelijkheid om gegevens helder en overzichtelijk te kunnen beoordelen (AVG proof). Ook de bediening van verlichting, zonwering en temperatuur, zowel lokaal als op afstand.

Samenwerken

PureDomotica en Theben werken al jaren intensief samen. Deze nauwe samenwerking heeft nu geresulteerd in het slimme, energiebesparende totaalconcept IRIS - LUXORliving. De leveranciers leveren niet alleen de ingrediënten voor dit concept, maar adviseren en begeleiden ook vooraf en tijdens de uitvoering.


Directe Modbus aansluiting op PLC’s →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: