Verlichting / LED

Noodverlichting centraal te regelen in lijnverlichting

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Veko Lightsystems International en powermanagementbedrijf Eaton stelt Veko in staat centrale noodverlichtingsinstallaties aan te bieden en moet bedrijven bewust maken van de veiligheidsvoordelen van deze centrale noodverlichtingsinstallaties in industriële omgevingen.

De bekrachtiging van de samenwerking.

 

Veko – specialist op het gebied van industriële lineaire led-lichtoplossingen – biedt bedrijven lineaire led-lichtoplossingen aan, waarbij ook noodverlichting wordt geïntegreerd. Dat kan decentraal, maar een centraal systeem is in veel gevallen veiliger, onderhoudsarmer en bovendien vaak kostenefficiënter.

 

Centraal

Bij een centraal systeem wordt de energie voor de noodverlichting geleverd door een centraal batterijstation. Dit Veko Central Emergency Station is door Eaton ontwikkeld en geproduceerd en kan op een makkelijk toegankelijke locatie worden geplaatst, waardoor het vervangen van accu’s snel en eenvoudig is uit te voeren. De batterij van centrale noodverlichting gaat bovendien gemiddeld 9 jaar mee, zo’n 5 jaar langer dan bij decentrale noodverlichting.

 

Nu in de meeste gevallen decentraal

Op dit moment wordt noodverlichting in de meeste gevallen decentraal uitgevoerd. Dit houdt in dat de noodverlichting wordt aangesloten op de normale netspanning. In het geval van stroomuitval heeft elk armatuur een eigen oplaadbare batterij om ervoor te zorgen dat deze blijft functioneren. Omdat iedere armatuur is voorzien van een eigen batterij, dient ook iedere armatuur afzonderlijk getest en onderhouden worden. Om de werking te garanderen wordt aangeraden de batterijen iedere vier jaar te vervangen. In verschillende situaties is deze vorm van noodverlichting niet optimaal: denk hierbij aan hoge ruimtes met temperatuurverschillen, waar het vervangen van alle batterijsets met een hoogwerker moet gebeuren en zo extra veiligheidsrisico’s en extra kosten (arbeidsuren) met zich meebrengt.

 

Eenvoudig onderhoud

Het Veko Central Emergency Station biedt bovendien diverse voordelen op het gebied van onderhoud. Het systeem kan ‘slim’ worden ingeregeld, waardoor het station zelf de losse noodverlichtingsarmaturen test. Bij een defect kan per e-mail een signaal worden afgegeven aan de facility manager, die in één oogopslag kan zien welke armatuur op welke locatie niet of niet goed functioneert.

 

Pilot projecten

Eerder dit jaar zijn drie pilot projecten met het Central Emergency Station succesvol afgerond. De redenen om te kiezen voor centrale noodverlichting waren divers. Bij een laboratorium werd bijvoorbeeld meer dan 1 lux gevraagd. Een ander project bevatte een locatie met brandcompartimenten. Alle bekabeling moet in zo’n situatie brandvertragend zijn. Een kleine centrale noodvoorziening per compartiment biedt dan de oplossing. Het centrale noodverlichtingssysteem is vanaf half oktober beschikbaar.


Brandwerende centraaldoos →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: