Verlichting / LED

Vraaggestuurde lichtsturingsoplossing voor Engelse campus

Sinds maart 2018 heeft Royal Holloway – een college van de Universiteit van Londen in Egham, ongeveer 30 km van het centrum van Londen –een innovatief, op aanwezigheid gestuurd, buitenverlichtingssysteem op de campus. City-Light Plus LED straatverlichting van Siteco en Tvilight CitySense Plus sensoren bieden samen grotere (sociale) veiligheid en optimale energie-efficiëntie. Geheel draadloos, zonder databekabeling tussen de afzonderlijke lichten.

Wanneer beweging en aanwezigheid worden gedetecteerd, wordt de verlichting verhoogd tot 50 à 100 procent van de
lichtopbrengst, afhankelijk van de plaats.
Foto: Mike Couchmann

 

Bij Royal Holloway zijn studenten, docenten en collegepersoneel vaak tot laat in de avond op de campus aanwezig. Een van de beeldbepalende kenmerken van het uitgestrekte parkachtige terrein met haar collegezalen, kantine en studentenaccommodatie zijn de paden omzoomd met bomenrijen. Optimale verlichting van deze paden en daardoor het benodigde niveau van (sociale) veiligheid worden verzorgd door heldere en betrouwbare buitenverlichting. Bijna overal op de campus zijn innovatieve City-Light Plus LED armaturen van Siteco geïnstalleerd.

Met behulp van de geïnstalleerde bewegingssensoren
verlaagt het College haar energiebehoefte in minder
drukke perioden. De armaturen geven een
tot tien procent gereduceerde lichtopbrengst
wanneer er geen beweging van mensen
wordt opgemerkt.
Foto: Mike Couchmann

Vraaggestuurde lichtsturingsoplossing

De eerste armaturen die werden voorzien van CitySense Plus sensoren, waren die in het park, langs de weg en langs de voetpaden vóór de hoofdgebouwen. Het uitrusten van de armaturen met Tvilight CitySense Plus bewegingssensoren was een snelle en eenvoudige manier om een efficiënte vraaggestuurde lichtsturingsoplossing te bieden. De bewegingssensoren helpen het college haar energieverbruik in de rustige uren te beperken. Een positief bijeffect is dat de lage lichtniveaus de lichtvervuiling verminderen, wat gunstig is voor de natuur.

Op 10 procent
De centrale Tvilight gateway stuurt maximaal 200 lichtpunten aan. Tvilight lichtsturing is zo ingesteld dat de LED armaturen tijdens de schemering gaan branden met een lichtopbrengst van 10 procent. Wanneer beweging en aanwezigheid worden gedetecteerd, wordt de verlichting afhankelijk van de locatie geleidelijk opgevoerd tot 50 à 100 procent. Daarnaast wordt de lichtopbrengst van de twee armaturen ook automatisch verhoogd. Indien er geen nieuwe beweging wordt gedetecteerd, wordt de lichtopbrengst van deze armaturen na een wachttijd van 30 seconden weer teruggedraaid naar het voorgedefinieerde minimumniveau.

De Tvilight CitySense Plus sensor is
ontwikkeld voor zware buitentoepassingen
en voor vraaggestuurde adaptieve verlichting.

Draadloze lichtsturing

Het zou extreem ingewikkeld en kostbaar zijn geweest om de lichtsturing te regelen met datakabels die op de campus hadden moeten worden aangelegd. Daarom is draadloze lichtsturing de ideale oplossing, in het bijzonder voor het renoveren van oude installaties. Daar komt nog bij dat alle armaturen dankzij het Tvilight lichtsturingssysteem in een netwerk onderling aan elkaar zijn gekoppeld. Dat houdt in dat alle lichtpunten niet alleen met de gateway communiceren, maar ook hun naast gelegen armaturen waarschuwen zodra zij beweging detecteren. De bewegingssensor kan daardoor onmiddellijk andere armaturen in het draadloze netwerk inschakelen. Deze systeemarchitectuur maakt het mogelijk om de lichten veel sneller te activeren dan bij andere draadloze systemen, waarbij communicatie tussen de lichtpunten altijd via een gateway moet verlopen.

Softwarematig
Het complete verlichtingssysteem wordt geconfigureerd en beheerd via Tvilight CityManager software. De bewegingssensoren, de dimprofielen van de armaturen (bijvoorbeeld niveau en duur van dimming) en de manier waarop individuele armaturen reageren op de bewegingssensoren, worden allemaal in de software gedefinieerd. Gebruikers kunnen alle instellingen via deze web-app aanpassen en een overzicht bijhouden op een smartphone, tablet of pc.

Bewegingssensoren en straatarmaturen bieden licht naar behoefte op het Royal Holloway College – draadloos, dus zonder
databekabeling tussen de individuele lichten.
Foto: Mike Couchmann

Sensor

De CitySense Plus sensor is ontwikkeld voor zware buitentoepassingen en voor vraaggestuurde adaptieve verlichting. Deze sensor past de lichtintensiteit van de armaturen aan op de aanwezigheid van voetgangers, fietsers of voertuigen in een vrij definieerbaar responsprofiel, en filtert op betrouwbare wijze interferentie van kleine dieren, zwierende boomtakken en dergelijke uit.


RVS domecamera’s →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager